Orthodontie

Orthodontie is het gedeelte binnen de tandheelkunde wat zich bezighoudt met de stand van de tanden en kaken. Het plaatsen van orthodontische apparatuur, een beugel, kan geadviseerd worden om functionele redenen maar wordt ook vaak gewenst om esthetische redenen. 

Het plaatsen van een beugel kan sinds 01-04-2020 helaas niet meer binnen onze praktijk, wij verwijzen u door naar een specialist, een orthodontist, in de omgeving. Naar aanleiding van een intake gesprek worden de mogelijkheden besproken. 

De meest voorkomende orthodontische apparatuur:

  • Spacemaintainers;
  • Expansie-apparatuur;
  • Vaste apparatuur door middel van brackets;
  • Air-smile.

De space maintainer:
Als een melkelement vroegtijdig verloren raakt dan kunnen de naastgelegen kiezen gaan kantelen. Dit kantelen kan ervoor zorgen dat de blijvende kies niet de mogelijkheid krijgt om goed door te breken. Het kantelen is heel gemakkelijk te voorkomen door een space maintainer te plaatsen. Er wordt een afdruk van de mond gemaakt waarna de tandtechnieker de benodigde apparatuur zal maken, Door het plaatsen van een space maintainer zal de achterste kies niet de gelegenheid krijgen om te kantalen en kan de opvolger wel doorkomen. Het plaatsen van een space maintainer kan veel problemen voorkomen en zal een eventuele orthodontische behandeling op latere leeftijd makkelijker maken.

Bron: https://images.app.goo.gl/5BTrATryeLLb9X5U9

Expansie-apparatuur:
Expansie-apparatuur is een op maat gemaakte beugel die vaak in de bovenkaak wordt gedragen om een te smalle kaak iets te verbreden, zodat beide kaakbogen overeenkomen en er een goede beet kan ontstaan, hiervoor is meestal ook vaste apparatuur noodzakelijk. Door middel van een schroefje in de apparatuur kan de patiënt de beugel steeds ietsje verder opendraaien waardoor de kaak gestimuleerd wordt om in de breedte te groeien. 

Vaste apparatuur:
Vaste apparatuur zijn de welbekende blokjes op de tanden en kiezen. Deze brackets worden op de tanden en kiezen geplaatst in combinatie met bandjes op de grote kiezen en een draad. Door de brackets op de juiste positie te plaatsen kunnen we, door middel van een draad, aan de tanden en kiezen trekken zodat deze uiteindelijk in de juiste positie komen te staan. Er mag niet te veel kracht op de tanden en kiezen komen te staan, dit kan nadelige gevolgen hebben voor het behoudt van de tanden en kiezen. Om deze redenen wordt er gestart met een dunne soepele draad en wordt de draad meestal iedere maand vervangen totdat we de dikste draad bereikt hebben en de stabilisatie fase volgt. Tijdens deze fase kunnen we in de draad gaan plooien om de laatste correcties uit te voeren. Als de behandelaar en patiënt tevreden zijn met het resultaat dan zal er een spalk geplaatst worden in de onderkaak en zal de vaste apparatuur verwijderd worden. Na het verwijderen van de vaste apparatuur komen we in de retentiefase. Door middel van een spalk en een retentiebeugel wordt geprobeerd om het resultaat te behouden, iets wat in de praktijk zeer lastig blijkt aangezien patiënten vaak vergeten om plichtsgetrouw de retentiebeugel te dragen en tanden en kiezen van nature de drang hebben om zich terug te willen verplaatsen naar de oorspronkelijke positie.

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=fZ8FVyFFag0

Air-smile:
Air-smile is gebaseerd op het welbekende Invisalign. Wenst u geen zichtbare beugel te hebben dan is dit voor u de ideale methode om toch te beugelen. Doormiddel van dieptrekplaten worden de tanden en kiezen gedwongen zich in een bepaalde positie te verplaatsen, zodat ze zich naar verloop van tijd in een perfecte tandboog bevinden. Iedere maand ontvangt u een nieuwe set met dieptrekplaten, voor u op maat gemaakt in het tandtechnisch laboratorium. 

Bron: https://images.app.goo.gl/nYaDDJpJV8AH6a6LA